Barn blir ofta förkylda. Små barn drabbas ofta av mellan fem och tio förkylningar om året de första levnadsåren. En vanlig förkylning kan vara jobbig för ett litet barn – och dess föräldrar. Men förkylningen läker oftast ut av sig själv inom en till två veckor.
Men vad är en förkylning, vad lindrar och hur förebygger man dem?
Vad är förkylning?
Förkylning är det vardagliga namnet på infektioner som drabbar de övre luftvägarna och näsans slemhålor. En vanlig förkylning orsakas av virus, oftast så kallade rhinovirus, adenovirus eller respiratoriskt syncytievirus (RS-virus). De trivs bäst i nässlemhinnan eftersom den ofta har lite lägre temperatur än resten av kroppen.
Vid en förkylning finns det 10-100 gånger så många virus i nässlemhinnan som i svalget. Precis som för vuxna är barnens förkylning förknippad med rinnande näsa, hosta och irriterad hals.
En förkylning är oftast lindrig och brukar bara hålla i sig en kort tid. Ett influensavirus ger allvarligare symtom och angriper kroppens andningsorgan – lungorna och luftvägarna (inklusive halsen och näsan). Influensa hänvisar ofta till alla möjliga sjukdomar i vardagen och förväxlas därför ofta med vanlig förkylning.
Klassiska influensasymtom är:
Tre vanliga tecken på förkylning
Har ditt barn träffat på ett förkylningsvirus tar det ofta tre till fyra dagar för symtomen att visa sig. En irriterad och kliande hals är ofta första tecknet på att något är på gång. Det följs ofta av lätt hosta eller att näsan börjar rinna. Om barnet känner sig lite svag och krasslig med lätt värk i kroppen kan det vara början på en förkylning. Symtomen varierar från barn till barn.
Men förkylningssymtom brukar visa sig i form av:
Det är lätt att en förkylning smittar många andra, därför är det klokt att hålla barnet hemma och kurera sig.
Hur kan man lindra en förkylning?
Det finns receptfria läkemedel för att lindra symtom vid förkylning. Vila, vätska och värme hjälper kroppen att återhämta sig. Ju yngre barnet är desto mer uppmärksam behöver du vara på allmäntillståndet. Förkylningar läker oftast ut av sig själva inom en till två veckor.
Vätska är viktigt
Ge barnet mycket vätska. Barn får snabbare vätskebrist än vuxna. Erbjud något att dricka med täta mellanrum. Vatten, saft eller juice. Soppa i alla dess former ger vätska, värme och lindring för en irriterad eller öm hals. För barn är glass en favorit som lindrar. Håll koll på att barnet kissar ungefär lika mycket som vanligt, så vet du om du gett lagom mycket med dryck.
Höj huvudändan på sängen
När huvudet är högt minskar ofta svullnaden i näsans slemhinnor. Prova en extra huvudkudde under bäddmadrassen, eller ett par böcker under sängbenen vid huvudändan för att få en bekväm lutning.
Värme och vila.
Lugn och ro och närhet skapar trygghet. Ge barnet tid. Koppla av tillsammans och låt tiden göra sitt.
Vid lätt feber finns receptfria läkemedel som till exempel Alvedon. Kontakta läkare om febern försämras eller inte förbättras inom 3 dagar. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat.
Ta hjälp av personalen på apoteket eller ring 1177 för rådgivning.
När ska man kontakta vården?
De allra flesta som är förkylda behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral eller jourmottagning så snart det går om barnet har ett eller flera av följande besvär:
Kontakta BVC eller ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.